Me
3. July, 2006

Jeg har et par bekendte, som har taget besættelsen om selvforsyning til det yderste. De graver kartofler op af haven, laver afkog af ukrudt og tuder af ærgelse over at de ikke selv kan producere deres citroner, men er tvunget til at handle dem side om side med os andre dødelige. Skal jeg være selvforsynende, bliver det væsentligt mere højteknologisk.

Tanken om det nedlagte landbrug skræmmer mig ikke mere. Den geografiske lokation hyler mig stadig lidt ud af den, men problemer er jo som bekendt til for at blive løst. Anyway, skulle det ske at jeg finder mig selv solidt plantet i den jyske muld, så kan man lige så godt gøre det ordenligt! Flytter jeg udenfor Ringvejen, så skal der også være en form for økonomisk mening med galskaben, og det var her jeg kom til at gruble over konceptet jordvarme.

Da jeg først hørte om det for nogle dage siden, var jeg stærkt tvivlende, men nu er ideen langsomt ved at finde indpas. Jeg kender ikke de specifikke detaljer endnu, men efter at den glade VVS-mand har gravet 3-600m rør ca. 2 meter ned under græsplænen, installeret en hvid tingest på størrelse med et køleskab og gået med en gage på omkring 100.000,- så er man principielt selvforsynende med varme. De minimale løbende omkostninger kan ses på el-regningen, og går til en vandpumpe og en art varmepumpe.

Bud på el-regningen i forbindelse med et sådant system har været omkring 500,- pr. måned. Med en mulig årlig olieregning på 25-30.000,- så giver det masser af mening, specielt hvis man kunne supplere med solvarme eller vindkraft – jo færre månedlige girokort, jo bedre! Står man alligevel overfor at købe hus, var det måske værd at overveje at låne 100.000,- til sådan en installation. Om ikke andet, så har det jo en vis gadget værdi – jeg forestiller mig noget med live grafer over mine varmebesparelser på nettet! :-)

Der, mine damer og herrer, tog jeg muligvis mit første spæde skridt imod selv at blive en art neo-hippie.

Fandens.

[RSS] 16 kommentarer til “selvforsyning”

 • Jul
  3
  2006

  he, så var der alligevel noget om det der jordvarme… men 100.000 alligevel… pyh det er mange penge! :)
  Men vil glæde mig til at hænge ud på det nedlagte landbrugssted :)

 • Jul
  3
  2006
  13:40 - Anita

  … og du afskriver heller ikke høns og urtehave. Det skal nok blive godt det dér Hr. Neurox ;P

 • Jul
  3
  2006
  14:24 - Esther

  Vi fik jordvarme dengang jeg var teenager. Det virkede fint, eneste minus var at tallene på bruserens termostat ikke passede helt med den reele temperatur – men så skruede man bare lidt mere op for det varme vand *G*

  Hvad det kostede, aner jeg ikke – men det virker altså! :)

 • Jul
  3
  2006
  14:41 - erlando

  /me fetches the shotgun.. Time for some weeding out in them hippies…

  😉

 • Jul
  3
  2006
  15:05 - neurox

  @Esther, havde I så udelukkende jordvarme, eller supplerede I med fjernvarme eller noget i den stil? Det er stadig lidt magisk verden for mig, og det er ikke helt 100% sunket ind at det ka’ bruges året rundt! :-)

  @Anne, hvis vi når dertil så vil der naturligvis være en art grill! :-)

  @Anita, kan du luge? 😉

  @Erlando, you one o’ them city folks, eh? 😉

 • Jul
  3
  2006
  15:39 - Anita

  Neurox – jeg kan luge, hvis du gider ordne ved hønsene 😉

 • Jul
  3
  2006
  15:56 - neurox

  Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaargh! 😛

 • Jul
  4
  2006
  16:41 - Thomas

  You’re a goddamn poseur, Bob.

 • Jul
  4
  2006

  Yes Neurox that means chopping off their head occationally. 😀

  Det man udnytter er energien i temperaturforskellen og der er tale om 2 graders forskel. Rent teknisk kan du sikkert finde mange artikler på nettet om jordvarme, så det gider jeg ikke finde til dig 😛
  Men en af konsekvenserne er f.eks. at hvis du ligger den ned i din græsplæne, så vokser den ikke så godt, fordi den bliver kølet ned.
  Hvis du skal være miljøvenlig, kunne du også kigge på pillefyr, som er CO2 neutrale.

 • Jul
  4
  2006
  22:42 - neurox

  Bubel, hele ideen med at være 99% uafhængig af st skulle fyre på den ene eller den anden måde fascinerer mig helt sindsygt. Iøvrigt skal man vel være en smule påpasselig med at plante træer ovenpå sådan et jordvarmeanlæg.. og jeg skal afgjort ha’ træer! :-)

 • Jul
  4
  2006
  22:45 - Esther

  Såvidt jeg husker havde vi KUN jordvarme :)

 • Jul
  4
  2006
  23:25 - neurox

  Esther: Det bliver det jo ikke mindre fascinerende af! 😉

 • Jul
  5
  2006

  Det er nemlig temmelig smart, sådan noget jordvarme.

  Vi påtænker også at forsøge os udi konceptet, og hører meget gerne om erfaringer. Jeg kan måske endda supplere med erfaringer fra anden side inden længe.

  Og mht. “temperaturfaldet” tvivler jeg stærkt på at selv den mest følsomme græsplæne vil blive generet af jordvarmen! :-)

 • Jul
  5
  2006
  15:03 - neurox

  Morten, jeg tror nu heller ikke græsplænen kommer til at lide overlast. Der går jo nok lige et par dage før jeg skal til at grave en eventuel plæne op, men til den tid skal jeg absolut også ud og se et jordvarmesystem i levende live – bare lige for at blev helt overbevist! :-)

  Jeg mener iøvrigt der var en tråd om det ovre hos Kandu.dk.

 • Jul
  5
  2006
  18:35 - neurox

  Note to self: Måske skulle man checke varmepumpeordningen, hvis man engang vover sig ud på jordvarmemarkedet.

 • Jul
  11
  2006
  14:02 - Henrik

  Et gammeldags brændekomfur kan også klare ærterne.

  Det er noget med at lede vandrørene ind igennem komfuret (som naturligvis også opvarmer huset). Det er set ske, men det kræver at du fyrer op hver dag, hvilket kan blive en belastning for indendørs-temperaturen.

  Vandet skal du selvfølgelig skaffe fra egen vandboring, helst med en pumpe drevet af solenergi/vindmølle eller økologiske hamstre i kosher trædemøller.


Johnny