Me
13. July, 2006

Endnu engang har de sprunget en sikring i Mellemøsten, og i den anledning har vi fået CNN Premium på kontoret, og jeg skal love for at den libanesiske propagandamaskine er gået igang. Selvfølgelig bliver vi også bombaderet med vores egen propaganda herhjemme, men dernede smører de godtnok tykt på.

Hvis du er i tvivl om at du dagligt er udsat for propaganda, er du voldsomt naiv. Uden at vi lægger mærke til det, bliver vi dagligt mindet om hvad der er rigtigt og forkert – at venstrefløjen står for alt det gode, højrefløjen for alt det onde, at vesten generelt er de gode, og alle andre er nogle værre nogle. Nu er vi ikke umiddelbart på vej i krig, så niveauet er til at holde ud. Anderledes er det i Libanon, som er på vej i krig med Israel. Hvorvidt det er med solidt grundlag eller ej, og hvem der er de største terrorister er ikke det aktuelle lige nu; det er propagandamaskinen.

CNN Premium har lige sendt et større segment fra libanesisk tv, og de kører non-stop film med dramatisk heltemusik, flotte libanesiske flag der blafrer i slowmotion i vinden og kister med tapre soldater der stolt bæres af andre tapre soldater imens de tapre familier bifalder deres børns tapre død. Flotte film, der leder tankerne hen på introfilmene fra det internationale melodi grand prix, og understreger det perfekte harmoniske Libanon, i balance med naturen, kulturen og folket, og hvordan de fremmede kommer med våben og bomber, og tvinger det heroiske libanesiske folk til at gribe til våben. Jeg er alt andet end skarp til arabisk, men udtryk som Israel og jihad syntes at gentage sig i uendelighed. God og ond, malet med sort og hvid.

Jeg var imponeret over kvaliteten og effekten af den libanesiske propaganda, som højst sandsynligt er skruet sammen af Hezbollah, og nu bringes non-stop på deres tv-kanaler. Jeg er ikke i tvivl om at det har voldsom stor effekt, og rent taktisk er et meget velovervejet træk.

Lebanese TV (1)
Lebanese TV (2)

Uhyggeligt som krig kan være så frygteligt, og alligevel så spændende.

Rettelse: Billederne ovenfor er taget fra tv-kanalen Al-Manar, som kontrolleres af Hezbollah.

Der er lukket for kommentarer.


Johnny