Me
29. August, 2006

Nogle mennesker vil gerne have noget at tro på, og som oftest er noget med noget guder og profeter. For dem der godt vil ha’ lidt mere kød på, er der religioner med UFOer og rumvæsner. Ramtha er sådan lidt midt imellem.

Religion er lidt som at gå en tur i Bilka; hvis du kigger længe nok, finder du garanteret noget du kan lide, eller i det mindste godt kunne tænke dig at nippe lidt til. Personligt æder jeg videnskab råt. Hvis de siger at kvantefysik holder, så hopper jeg med på bølgen. Her for et par måneder siden, sad jeg så og så et kort klip fra en film med titlen What the Bleep Do We Know, og der var noget med elektroner, spalter og hvor de ender på den anden side, alt efter om man observerer eller ej, og jeg indrømmer blankt at jeg åd det råt. Jeg ved ikke om det holder, men jeg arkiverede det under sandsynligvis rigtigt. Jeg spekulerede ikke yderligere over det.

En kammerat prikkede så til mig idag, og fortalte at han havde set hele filmen (IMDb), og snakker om alt det vanvittige de havde fået læsset ind i den. Jeg havde ingen ide om hvad han snakkede om, og har i skrivende stund ikke set hele filmen. Han fortalte at de havde stoppet et sært medie ind omkring slutningen, som efter sigende skulle være Ramthas stemme, en 35,000 år gammel frihedskæmper fra Atlantis, som havde nogle meninger om et eller andet. Ved nærmere eftersyn, viste det sig at filmen var produceret af tre studerende ved Ramtha’s School of Enlightenment. Et tilfælde? Næppe. Filmen består af interview med kvantefysikere, klippet og klistret sammen i bedste Clevin-stil, sammenkædet med nyreligiøst new-wave hokuspokus og reklamer for deres magiske tusch der fjerner appelsinhud. Filmen er simpelthen foie gras-fodret med bullshit.

Det foruroligende, var at folk i mange tilfælde ikke havde opdaget det. De havde bidt mærke i at en klog mand sagde kloge ting om kvantefysik, og sådan nogle er jo generelt til at stole på. Filmen varer næsten to timer, og min kammerat havde først luret at der var noget rigtig uldent over det, da der var en halv time tilbage.

Man skal ikke undervurdere menneskets naturlige behov for at tro på noget, og kombineret med vores evner for godt købmandsskab får man nogle pragteksemplarer på det gamle ordsprog den kloge narrer den mindre kloge. Hvis du vælger at købe varen, så står Ramthas skoleport åben og hans medie, Judy Z. Knight, tager imod checks og alle de store kreditkort. Hun ejer iøvrigt også ejer varemærket Ramtha, men det er vel også problematisk at registrere varemærker når man er usynlig og 35,000 år gammel.

Screenshot (ramtha.com)
Screenshot, www.ramtha.com

[RSS] 6 kommentarer til “om at have noget at tro på”

 • Aug
  29
  2006
  14:08 - Heiberg

  Jeg må lige understrege at lunten allerede stank en halv time _inde_ i filmen. En halv time før slutningen er tosserne sprunget ud i lys lue.

  Det der virkelig gør mig vred er at de nasser på den videnskabelige metodes troværdighed for at få en fod indenfor døren hos folk.

  Nå så de har viftet os om næsen med det bliver der let og elegant klippet til deres egne udokumenterede og tågede fejlfortolkninger af kvantemekanik, så den belejligt kan misbruges til at underbygge deres skizofrene vrangforestillinger om spøgelser fra Atlantis.

  James Randi har ellers tilbudt 1 million dollars hvis de kan gentage deres “vandkrystal” eksperiment i en dobbeltblind undersøgelse.

  http://www.randi.org/

  Men det havde åbenbart ingen interesse…

  Så videnskaben er god nok når man kan nasse sig til lidt troværdighed ved at citere anerkendte forskeres resultater i flæng, men de føler sig åbenbart ikke selv forpligtede til at dokumentere deres vanvittige påstande.

  I øvrigt bliver folk ikke identificeret undervejs. Der klippes direkte fra en “rigtig” fysiker (som i øvrigt er rasende over at være blevet misbrugt i den film) til denne her husmor fra Tacoma med sær accent.

  Intet sted bliver seerne informeret om at den sære accent skyldes at hun kanaliserer Ramthas ånd fra Atlantis.

  Ramtha har åbenbart lært engelsk i løbet af de sidste 35.000 år, men han har altså stadig en smule accent.

  En anden autoritet i filmen er en præst der efter sigende flyttede fra England til USA for at undgå tiltale for seksuelt misbrug (tak til Wikipedia her), og som i øvrigt afslører af folk der tror på det sagtens kan gå på vandet, idet vi som observatører kollapser kvantefelternes uendelige muligheder til den virkelighed vi vælger at skabe. Eller noget i den stil.

  Men det der skræmmer mig er at adskillige folk jeg kender åbenbart har set denne film uden at studse over noget.

  Det er jo ikke fordi de reklamerer med Ramthas atlantiske opvækst.

  Eller med det faktum at en af filmens bagmænd er medlem af et selskab for folk der har været kidnappet af UFOer.

  Filmen er åbenbart et enormt fænomen verden over. Og hvis man er kynikeren der tillader sig at stille bare de mindste krav til at folk underbygger deres postulater før man sluger dem råt så kan man forberede sig på at blive stemplet som “snæversynet”.

  “Let’s be open-minded. But not so open-minded that our brains fall out.”

  Puha. Jeg måtte ud med det.

  FOR SCIENCE!

  Morten

 • Aug
  29
  2006
  14:19 - neurox

  Når folk åbner munden, bør man som udgangspunkt spørge sig selv, om de i virkeligheden er ved at sælge dig noget. I det her tilfælde er det forklædt som information, endda videnskabelig information, men på bundlinien drejer det sig om at fravriste folk deres penge.

  Hvis man virkelig vil vide noget forholdet imellem religion og videnskab, så kan man f.eks. fylde sig selv til kanten med kaffe (det kan være nødvendigt), og se nogle af de interviews der ligger på http://meaningoflife.tv/. Jeg har kun set et enkelt indtil videre, og jeg har endnu ikke spottet reklamer for magiske tuscher eller tvivlsomme studieophold.

  Jeg er iøvrigt fuldstændig enig i at det er beskidt at anvende videnskab på den måde.

 • Aug
  29
  2006
  14:27 - neurox

  Jeg har lige fundet et interview med hende “mediet” af en eller anden anden kvaksalver på Google Video. Det er langt, men pletvist stærkt underholdende.

  Er det iøvrigt ikke fascinerende, som hun refererer til sig selv som “et medie”, når hun i virkeligheden er bagmanden bag hele Ramtha-konceptet? Godtnok prøver hun at fjerne fokus fra sig selv som grisk kultleder, ved efter sigende at donere store beløb til velgørenhed, men fact er at det er hende der modtager de checks folk skriver.

  Fuldstændigt urelateret, er hendes måde at gestikulere og bevæge sig når hun “kanaliserer Ramtha”, dybt latterlig og en plat karrikatur af mænd generelt.

 • Aug
  29
  2006
  15:33 - Maagaard

  Her er der en rigtig god programserie fra NOVA om det sidste pis fra den teoretiske fysik. Tag den i små doser ellers kan dit hoved godt springe i luften. Du for blandt andet lidt mere og vide om dobbeltspalte problematikken.

  http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html

  Nyd det, det er rigtig godt lavet.

  /Maagaard

 • Aug
  31
  2006
  10:55 - neurox

  Det ser vældig interessant ud – tror lige jeg kører på med teoretisk fysik og en røvfuld kaffe ved lejlighed :-)

 • Sep
  1
  2006
  07:22 - Thomas

  “Så videnskaben er god nok når man kan nasse sig til lidt troværdighed ved at citere anerkendte forskeres resultater i flæng, men de føler sig åbenbart ikke selv forpligtede til at dokumentere deres vanvittige påstande.”

  Sådan opfører “videnskabsmænd” sig også af og til. Desværre.

  *fjerne flueben*


Johnny